Vedení versus řízení: Jaké jsou charakteristiky Leadera a manažera?

09.01.2012 10:39

    

Vedení a řízení jsou pojmy, které jsou často používány zaměnitelně v obchodním světě. Ve skutečnosti vedení a řízení mají velmi odlišné významy. Chcete-li být skvělý manažer, musíte pochopit, co to znamená být i velký vůdce.

 

Manažer

Začněme tím, že rozebere některé klíčové vlastnosti manažera. Tato role v typickém podniku nebo organizace bude odrážet osobu, která se primárně zaměřuje na řízení týmu lidí a jejich aktivit. Role se mohou lišit podle oblasti působnosti, typy rolí, a někdy dokonce se zaměří na úsilí mimo přímé řízení lidí, například projektové a procesní manažery.

Klíčovým faktorem ovlivňující vlastnosti manažera je to, že oni jsou někdo, komu byla často uměla dána jejich autorita nadřízeného. Zaměřují se na každodenní úkoly, a řízení činnosti ostatních. Manažeři se často zaměřují na taktické činnosti a řezení podle direktiv a předpisů..

 

Vůdce - Leader

Nyní, když se podíváme na vlastnosti vůdce.  Když uslyšíte termín vůdce, často nám přijde na mysl, je "on nebo ona je rozený vůdce". Tato věta zásadně zobrazuje rozdíl mezi manažery a leadry. Dominantní vlastností vůdce, je strategické zaměření a spíše než řízení zaměstnanců prostřednictvím úkolů, inspiruje a motivuje zaměstnance, aby se sami řídili. Lídři se dobře adaptují v umění využití emoční inteligence a aplikovat ji způsobem, který dosáhne nejlepší výkon z jejich lidí.

Zatímco manažer získává svou autoritu na základě svého postavení, leader na základě svého přirozeného přístupu. Dobré vůdčí schopnosti je těžké se naučit. Lídři jsou velmi zaměřeni na změny. Být schopen vést svůj tým přes změny je výraznou dovedností leadra.

 

 

Správce informace: Daniel Zátopek, webmaster@inselect.cz

—————

Zpět