Sebekoučování - stanovování cílů

11.10.2011 11:05

  

Pět zlatých pravidel pro úspěch

 

Víte už dnes, jak chcete žít v příštím roce ?Víte již dnes, jak a kolik budete pracovat v roce 2015. Máte jasno v tom, jaké jsou vaše hlavní pracovní cíle v současnosti ? Pokud hledáte metodiku, jak si umět odpovědět na tyto otázky, je právě pro vás určen tento článek.

 

Pokud chcete uspět je bezpodmínečně stanovit cíl, nebo cíle. Stanovení cílů nejen umožňuje převzít kontrolu nad směrem vašeho života směr, ale také poskytuje možnost kontrolních bodů pro určení, zda se skutečně daří.   Stanovení cílů je proces, který začíná důkladným zvážení možností, které se nabízejí, cesty která nejpravděpodobněji vede k vytýčeným cílům. Znalost cesty může umožnit formulovat reálného cíle, které si můžete splnit.

 

Pravidlo č. 1: Stanovení cílů, které motivují

To znamená, že cílem je něco, co je pro vás důležité a poskytne vám přidanou hodnota v okamžiku jeho dosažení. Motivace je klíčem k dosažení cílů.

 

Pravidlo č. 2: Nastavení SMART cíle

Pravděpodobně jste slyšeli o "cíle SMART" už. Ale vždy platí pravidlo? Je prostým faktem, že pro každý cíl má být dosaženo, musí být navrženy tak, aby se SMART. Tam je mnoho variací na to, co SMART znamená, ale podstata je to - cíle by měly být:

 

Splnitelný
Měřitelný
Akceptovatelný
Reálný
Termínovatelný

 

Pravidlo č. 3: Stanovených cílů v písemné formě

Fyzický akt při psaní stanovených cílů umožňuje zhmotnit myšlenky. Tyto se pak stanou hmatatelnějšími a umožňují nezapomenout na detaily.

 

Pravidlo č. 4: Připravit akční plán

Tento krok je často chyběl v procesu stanovování cílů. Získáte tak možnost změřit průběžné výsledky. Toto je provádět během celé cesty pokud možno pravidelně. Toto je obzvláště důležité, pokud je vaším cílem je velká a náročná, nebo dlouhodobá cesta. 

 

Pravidlo číslo 5: Držet se plánu a dělat, dělat a dělat !

Stanovování dílčích cílů v plánu je nekončící činnost, která není jen prostředkem k dosažení cíle. Je to příležitost pro zhodnocení dosavadní strategie a důležitý motivační prvek. Všechny kroky je potřeba podnikat systematicky a nikdy neslevovat a neuhýbat z požadavků na sebe kladených. Staré rčení říká, že správnost cesty nám může potvrdit to jaké potkáváme lidi. Jestli dobré a úspěšné, tak zřejmě jdeme správně. Přeneseně se dá říci, že když se objevují dílčí úspěchy a cíl se přibližuje, jdeme správnou cestou.

 

Správce informace: Daniel Zátopek, webmaster@inselect.cz

—————

Zpět