ČAP - Lidé si více pojišťují životní rizika

03.05.2012 09:29

  Pojistný trh se se ztrátou jednoho procenta ocitl v záporných hodnotách. Potvrdily to výsledky členských pojišťoven ČAP za I. čtvrtletí letošního roku. Pokles objemu předepsaného pojistného způsobil zejména propad jednorázově placeného životního pojištění o téměř 3 miliardy korun meziročně a přetrvávající pokles cen pojištění vozidel. Naopak pozitivním trendem je přibývající zájem o pojistnou ochranu životních rizik.

- Celkový objem předepsaného pojistného, se zohledněním úpravy jednorázového pojistného v životním pojištění a zajištění postupovaného mezi členy ČAP, poklesl bezmála o 250 milionů korun.
- Předpis jednorázově placeného životní pojištění se snížil o 30,2 %, naopak u běžně placeného vzrostl o téměř 5 %.
- Počet smluv v pojištění odpovědnosti z provozu vozidel se zvýšil o 130 tisíc, přičemž předepsané pojistné kleslo meziročně o více než 7 %.

Významný posun je zřejmý v oblasti životního pojištění. Jednorázově placené životní pojištění, které dlouhodobě drželo pojistný trh v plusových číslech, se propadlo o více než 30 %. U nově uzavřených jednorázově placených smluv klesla průměrná částka pojistného z 255 na 115 tis. Kč. Narůstající dynamika je však patrná u produktů s běžně placeným pojistným, kde předpis pojistného stoupl bezmála o 500 mil. Kč a současně narostl i objem nových smluv o téměř 20 %. „Zvyšující se zájem o produkty zaměřené na krytí rizik je jednoznačně pozitivní zprávou,“ konstatuje výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora. „Chci věřit, že občané začínají chápat potřebu vyšší pojistné ochrany.“ Dodává však, že i přes 23% meziroční navýšení počtu nových smluv stále mírně klesá propojištěnost u smluv životního pojištění.
 

Správce informace: Daniel Zátopek, webmaster@inselect.cz
Zdroj: www.cap.cz

 

—————

Zpět